Η Γέννηση της Θεοτόκου

Πατήρ Αντώνιος Ευαγόρου 29 /04 /14

Στις 8 Σεπτεμβρίου η εκκλησία μας εορτάζει το γενέθλιο της Θεοτόκου και αειπάρθενου Μαρίας. Τα διάφορα γεγονότα της ζωής της Παρθένου Μαρίας άρχισαν να εισάγονται στη λατρεία υπό την μορφή των εορτών μετά την Γ΄ Οικ. Σύνοδο η οποία συγκροτήθηκε στην Έφεσο το 431 μ. χ.. Αφορμή σ’ αυτό έδωσαν και οι ναοί, οι ανεγερθέντες προς τιμήν της Θεοτόκου.

Από τα Θεόπνευστα κείμενα των Ευαγγελιστών δεν έχουμε καμία είδηση για τη γέννηση της Θεοτόκου Μαρίας. Όσα αφορούν την καταγωγή και τη γέννηση της η Εκκλησία τα παρέλαβε από τα απόκρυφα Βιβλία.

Η εκκλησία στη προσπάθεια της να διαφυλάξει το λαό της από πολλές πλάνες που περιλαμβάνουν μέσα τα απόκρυφα ή ψευδεπίγραφα καθόρισε τον κανόνα της Κ.Δ στη Α΄ Οικ. Σύνοδο το 325 μ.X στη Νίκαια. Παρέλαβε όμως απ’ αυτά κάποια ιστορικά στοιχεία τα οποία υπήρχαν στη ζωή της Εκκλησίας και τα οποία αφορούσαν τη ζωή της Παναγίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το «Πρωτευαγγέλιο του Μάρκου» οι γονείς της Παναγίας ο ευσεβέστατος Ιωακείμ και η σεμνότατη Άννα ήταν πλούσιοι και μεγάλοι στη ηλικία. Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, λόγω της στειρότητας της Άννας. Οι Ιουδαίοι έδειχναν αποστροφή προς τα άτεκνα ανδρόγυνα και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε την δύσκολη θέση που βρισκόταν ο Ιωακείμ σε μία από τις μεγάλες εορτές των Ιουδαίων θέλησε να προσφέρει δώρα στον ναό. Άλλοι οι ιερείς τον ναό τον απέπεμψαν ως άπαιδα. Τότε ο Ιωακείμ καταστεναχωρημένος για το συμβάν, αναχώρησε για την έρημο, όπου παρέμεινε σαράντα ήμερες νηστεύοντας και προσευχόμενος. Μοναδικό του αίτημα ήταν να του χαρίσει ο Θεός παιδί. Παράλληλα η Άννα στο αρχοντικό της προσευχόταν και αυτή να λύση την στειρότητα της. Οι προσευχές και των δύο εισακούστηκαν και άγγελος Κυρίου ευαγγελίστηκε στην Άννα ότι ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές της και θα αποκτήσει τέκνο, και άλλος άγγελος μετέφερε την ίδια αγγελία στον Ιωακείμ.

Έτσι θαυματουργικά το υπέργηρο ζευγάρι και κόντρα στους φυσικούς νόμους φέρνει στον κόσμο μία θυγατέρα, την Μαριάμ. Το γεγονός αυτό οδηγεί και πάλι στον ναό όπου αυτή την φορά χωρίς ντροπή προσφέρουν τα δώρα τους. Το μεγαλύτερο όμως δώρο είναι η ίδια η κόρη τους καθώς το είχαν υποσχεθεί στο Θεό.

Το γεγονός γεννήσεως της Θεοτόκου οι αγιογράφοι την τοποθετούν στον ευρύτερο κύκλο του δωδεκάορτου μεταξύ των παραστάσεων των θεομητορικών εορτών. Συνήθως ζωγραφίζεται εντός δωματίου η μητέρα Άννα αναπαυόμενη επί κλίνης, ενώ μερικές θεραπαινίδες κρατούν ριπίδια και άλλες κουβαλούν τροφές στη λεχώνα. Στο κάτω μέρος της εικόνας τοποθετείται η σκηνή του λουτρού, όπου δύο γυναίκες πλένουν το βρέφος. Λίγο παραπέρα συναντούμε σε πολλές άλλες εικόνες τη μικρή Μαριάμ σπαργανωμένη μέσα σε μια μικρή κούνια και δίπλα της μια μικρή θεραπαινίδα η οποία γνέθει η κρατά ριπίδιο.

Δείτε ένα βιντεο από τον εορτασμό της Παναγιας Ιαματικής στον Αρακαπά